Stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK)

Stichting Grafisch Atelier Kampen, opgericht in 1983, beheert een goed geoutilleerde werkplaats, waar de ambachtelijke grafische technieken zeefdruk, hoogdruk, diepdruk en steendruk worden beoefend, sinds kort behoort boekbinden ook tot de mogelijkheden. Tegen een vergoeding kunnen kunstenaars en vaklieden die deze technieken beheersen gebruik maken van onze faciliteiten. Stichting Grafisch Atelier Kampen heeft kennisoverdracht ook hoog in het vaandel en biedt daarom ook een grote diversiteit aan in workshops, cursussen en masterclasses. De ruime en sfeervolle werkplaatsen van het Atelier zijn gevestigd in het voormalige stadskantoor van Kanis & Gunnik in de binnenstad van Kampen.

Zeefdruk

De zeefdrukruimte beschikt over een belichtingstafel met UV-lamp, één druktafel en een grote voorraad Unico en Sico waterbasisinkten. Er zijn twee soorten zeven beschikbaar, 140T voor papier- en 100T voor textieldruk, in verschillende maten; het grootste raam heeft een drukvlak van 84 x 123 cm. De rakelbreedte loopt van 12 tot 80 cm. Op de grote lichtbak kan voorbereidingswerk worden verricht. Het Grafisch Atelier draagt zorg voor het strippen van de ramen. Er wordt, waar mogelijk, met milieuvriendelijke inkten en producten gewerkt.

Hoog- en diepdruk

Op het Atelier zijn twee hoogdruk/etspersen aanwezig. De grote pers heeft een drukbreedte van maximaal 100 cm en een druklengte van maximaal 200 cm. Op de kleine pers kan tot 60 cm breed en 100 cm lang gedrukt worden. Er is zwarte etsinkt aanwezig en Van Son hoogdrukinkt in zwart, wit en de primaire kleuren. Er kan gebruik worden gemaakt van de inktrollers van het Atelier. Tevens is momenteel elektrolytisch etsen in ontwikkeling in het atelier, om zo een meer milieu-vriendelijkere en veiligere manier van werken te stimuleren.

Lithografie

In onze gietijzeren Karl Krause-lithopers kan een rijver met een maximale druktbreedte van 48 cm geplaatst worden. De stenen, in verschillende maten, worden op het Atelier geslepen in een slijpbak. Er is zwarte litho-inkt aanwezig, alsmede voorbereidingsmaterialen zoals gom, zuur en grein.

Boekbinden

Met ’stadsboekbinder’ Hans van Waard slaat Stichting Grafisch Atelier Kampen een nieuwe weg in. Zo ontstaat er een bredere ambachtelijke samenwerking. Er worden boekbind-cursussen verzorgd op een ‘ongebonden’ wijze’. Op de woensdagmiddagen is Hans van Waard aanwezig en kunt u door middel van een 5 ritten kaart zelf uw cursusdata bepalen op deze woensdagen. Zo leert u verschillende technieken, van eenvoudige bindwijzen tot het uitvoeren van luxe bindwijze, maar ook het herstellen van boeken en het binden van eigen werk behoort tot de mogelijkheden.

Wil je komen werken?

Het Grafisch Atelier is tegenwoordig onderdeel van kunstencentrum Quintus voor meer informatie bezoekt u quintuskampen.nl

Grafisch Atelier