Activiteiten

Voor de activiteiten van het NUTKampen verwijzen wij u naar de website van de Historische Vereniging van de IJsseldelta “Jan van Arkel”.

Nutslezing

Donderdag 27 oktober 2022.

JOSEPH ESTIE

Het Nutsdepartement Kampen houdt de jaarlijkse Nutslezing op donderdag 27 oktober 2022. Antiquair en Kampenaar Joseph Estié, bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, zal een lezing houden over zijn werk als kunsttaxateur en enkele objecten uit de collectie van SNS Historisch Centrum bespreken. Joseph Estié is gespecialiseerd in Delfts aardewerk, Europees porselein en aardewerk, zilver en meubelen.

Tijd: 20.00- 20.15 uur inloop en koffie
20.15-21.45 uur Nutslezing Joseph Estié

Plaats: SNS Historisch Centrum, Burgwal 43, Kampen

Kosten: gratis voor leden van het Nutsdepartement Kampen; voor niet-leden 5 euro (inclusief koffie) tegen contante betaling.

Nutslezing

Donderdag 28 oktober 2021.

Frans Walkate, zijn leven en werk. door Geraart Westerink n.a.v. het boek Bankier in Maatschappelijk Nut.

Frans Walkate (1866-1943), idealist in de wereld van de Nutsspaarbanken, wilde de kleine man ‘verheffen’ door hem te leren sparen. Als voorzitter van de Nutsspaarbank Kampen stond hij landelijk aan de basis van de Nederlandsche Spaarbankbond (1907), de latere SNS die opging in deVolksbank. Walkate achtte winst geen doel, levenszekerheid voor de klant wel. De jeugd moest leren sparen en gezinnen verdienden een dak boven het hoofd. In Kampen bouwde de Nutsspaarbank op zijn initiatief daarom de Spaarbankstraat, een voorbeeld van particulier sociaal bouwen dat landelijk navolging kreeg.

Walkate verzamelde foto’s, objecten, schilderijen en archieven uit de negentiende en twintigste eeuw. Na zijn dood in 1943 ontfermde de bank zich erover en ontstond het Frans Walkate Archief. Het bestaat nog steeds, net als de Kamper Almanak, de cultuurhistorische jaargids van Kampen die vanuit het archief wordt gemaakt. Beiden zijn onderdeel van het SNS Historisch Centrum dat is ondergebracht in het voormalige Nutsspaarbankgebouw in Kampen. Walkate liet dit rijksmonument (1928-1935), met het best bewaarde spaarbankinterieur van Nederland, geheel naar zijn idealen ontwerpen.

In Bankier in maatschappelijk nut vertelt Geraart Westerink over leven en nalatenschap van Frans Walkate. Wie was hij en hoe ging hij te werk? Wat leren ons zijn idealen en zijn collectie? En wat vertelt ons zijn gebouw?

Voor de leden van het Nutsdepartement Kampen is het boek van Geraart Westerink deze avond te koop voor €15,00 (winkelprijs €39,95).

De lezing wordt gehouden op donderdag 28 oktober om 20.00 uur in het gebouw van het SNS Historisch Centrum, Burgwal 43 te Kampen. Toegangsprijs is 3 Euro. Gratis voor leden van het Nutsdepartement Kampen. Opgeven is niet nodig.