cultuurZIEN en het Nutsdepartement Kampen werken samen

Vanaf 2018 werken cultuurZIEN en het Nutsdepartement samen. Dit betekent dat leden van het Nutsdepartement Kampen 10% korting krijgen, wanneer zij deelnemen aan activiteiten van cultuurZIEN (en enkele andere culturele instellingen). Het lidmaatschap van het Nutsdepartement bedraagt voor 2018 slechts € 10, -. Voor snelle rekenaars: bij deelname aan de cultuurZIENcursus over de bouwgeschiedenis van Kampen verdient men het lidmaatschap direct weer terug. Nieuwsgierig naar het Nutsdepartement of aanmelden als lid?

Kijk op www.cultuurzien.nl voor de activiteiten.

CultuurZIEN stelt zich ten doel het inzichtelijk maken van historische- en cultuurhistorische verschijnselen in de dagelijkse omgeving en hun onderlinge relaties. Daarbij maakt cultuurZIEN gebruik van de vele mogelijkheden die kunst, geschiedenis en cultuurhistorie van de stad bieden. De eigenzinnige zienswijze van cultuurZIEN staat daarbij garant voor het steeds weer vinden van passende én verrassende presentaties. Spil van het bureau is beeldend kunstenaar Carin Koopman. Zij bedenkt de concepten voor de uiteenlopende activiteiten. Verder wordt op free-lance basis samengewerkt met collega kunstenaars, kunsthistorici en historici. Tot slot wordt    -waar mogelijk-    getracht samen te werken met andere organisaties in Kampen. Daarbij legt cultuurZIEN de lat voor zichzelf en anderen hoog. Uit principe wordt niet samengewerkt met partijen die zich bedienen van bedreiging, uitsluiting, discriminatie en racisme.

Stadswandelingen

CultuurZIEN verzorgt de begeleiding van alle soorten groepen: schoolklassen, historische verenigingen, toeristische groepen of partnerprogramma’s tijdens congressen. Daarbij wordt gestreefd naar het leveren van programma’s op maat. Een wandeling met cultuurZIEN geeft inzicht in de opbouw en ontwikkeling van de stad. Gaandeweg de wandeling gaat men met andere ogen naar de directe omgeving kijken. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om een stadswandeling in de vorm van een speurtocht aan te bieden.

Themawandelingen

Op aanvraag worden ook themawandelingen samengesteld. Wat dacht u van een wandeling over Kampen in de 19e eeuw of een wandeling langs Jugendstil in Kampen. Een thema wandeling over Kampen en het water of wandelen langs binnenstadtuinen. De wandelroutes ‘Vrouwen maken geschiedenis’, ‘Heiligen in de stad’ en ‘Leven rond de St. Nicolaas’ laten u op bijzondere wijze kennismaken met de stad en haar inwoners.

De gidsen van cultuurZIEN hebben vanuit hun vakgebied een grote kennis opgebouwd over de geschiedenis, kunst en cultuur van de stad.

Workshops

CultuurZIEN organiseert workshops ter begeleiding van tentoonstellingen, theaterprojecten en kunstroutes. Doordat cultuurZIEN inhoudelijke kennis koppelt aan creativiteit ontstaan steeds weer unieke programma’s, waarbij ook een beroep wordt gedaan op het scheppende vermogen van de deelnemers. Meestal gaat een deelnemer met een product van zijn eigen creativiteit naar huis.

Scholenprojecten

Een jubileum, een nieuw schoolgebouw of een ander feest te vieren? Voor scholen (en andere educatieve instellingen) bestaat de mogelijkheid om samen met cultuurZIEN een kunstproject te ontwikkelen. Aan dit project kunnen alle leeftijdsgroepen op hun eigen niveau deelnemen. Het resultaat kan een blijvend kunstwerk in of aan het gebouw zijn.

Rollenspelen

Wie wil er niet eenmaal in zijn/haar leven als burgemeester rechtspreken in de Schepenzaal van het Oude Raadhuis? Voor het inzichtelijk maken van de functie en het gebruik van een locatie is het spelen van een rollenspel vaak veel effectiever dan een rondleiding. Bij rollenspelen wordt van de toeschouwer verwacht dat zij meespelen in de voorstellingen. Op deze wijze wordt men direct meegezogen in de historische context van de locatie. Deze eenvoudige theatervorm wordt door cultuurZIEN regelmatig toegepast tijdens workshops, CKV-dagen of bedrijfsarrangementen.

CKV-dagen

Regelmatig verzorgt cultuurZIEN CKV-dagen voor het onderwijs. Uitgangspunt hierbij is dat CKV een vak is dat je moet ondergaan. De leerlingen worden gedurende de dag zo veel mogelijk actief aan het werk gezet. Daarnaast bezoeken zij culturele instellingen in Kampen en gaan op atelierbezoek bij kunstenaars.

Bedrijven

Doorbreek de gevestigde bedrijfscultuur met een arrangement van cultuurZIEN. Voor een bedrijfsuitje, een teambuilding-bijeenkomst, een ladiesprogramma of een feestelijke gelegenheid organiseert cultuurZIEN arrangementen die u op verrassende en actieve wijze betrekken bij kunst en cultuur. CultuurZIEN biedt maatwerk, dus de onderdelen kunnen in overleg worden vastgesteld. Het aanbod varieert daarbij van een stadswandeling of theatervoorstelling tot schilderen, etsen maken, dansen of smeden. Daarbij zijn tal van combinaties mogelijk, per dagdeel en dagvullend. U bent niet verplicht om op één locatie te verblijven, maar kunt per fiets, paardentram of boot van locatie naar locatie gaan. Ook is het mogelijk de gehele dag aan boord van een schip door te brengen. Aan u de keus.

Theater-op-locatie

Kampen beschikt over prachtige locaties. Daarnaast hebben in het verleden zich binnen de stadsmuren een aantal dramatische levensverhalen afgespeeld. Dit vraagt om een bijzondere aanpak. cultuurZIEN organiseert theater-oplocatie op basis van plaatselijke historie. De toeschouwer krijgt tijdens zo’n voorstelling een indruk van het leven in het verleden, maar wordt ook geconfronteerd met de vraag hoe hij/ zij zelf in zo’n situatie gehandeld zou hebben.

 Jaarlijks organiseert cultuurZIEN cursussen over de bouwgeschiedenis van Kampen. Na ‘Van middeleeuwse terp tot na-oorlogse betonbouw’, ‘Kampen in de 18 en 19 eeuw’ en ‘Zichtbare Rijkdom’ volgt in 2009 de cursus en ‘cultuurZIEN in historische Gebouwen’