Nieuwjaarswens

In opdracht van het Nutsdepartement Kampen wordt jaarlijks een Kamper kunstenaar benaderd om een Nieuwjaarskunstwerk te ontwerpen en indien van toepassing te drukken in het Grafisch Atelier Kampen onderdeel van kunstencentrum Quintus, de kunstwerken worden exclusief aan leden van het departement in december in een genummerde en beperkte oplage verzonden.
De kunstenaars die hieraan hebben bijgedragen kunt u hier vinden met een korte biografie en het werk wat ze voor het Nutsdepartement Kampen hebben vervaardigd.

2022

Amarins Yntema

Een kijkje op de wereld door de ogen van Amarins Yntema.
Illustraties beginnen voor mij met observaties. Ik teken graag naar de waarneming. Ik illustreer dingen uit mijn omgeving die mij opvallen, die ik mooi, grappig, bijzonder of eigenaardig vindt. Mijn illustraties zijn als het waren een kijkje op de wereld door mijn ogen.
Niet alleen wat ik zie ook mijn innerlijke belevingswereld komt tot uiting in mijn kunst. Ik ben een ontzettende dromer en een gevoelsmens. Waar ik op het moment aan denk, over droom, gesprekken die ik heb gevoerd en verhalen die ik heb gehoord of gelezen neem ik mee in mijn werk. Ook probeer ik in de kunst altijd een gevoel mee te geven. Dit alles niet letterlijk maar je zal het kunnen aanvoelen en er jouw eigen ervaringen in herkennen of je fantasieën op los kunnen laten.
Zonder oordeel heeft zijn voordeel
Wat ik met mijn werk wil prikkelen is dat je met een meer open blik naar de wereld kijkt. Als je met aandacht kijkt zul je telkens opnieuw de schoonheid om je heen ontdekken.
Open staan voor je omgeving, oordelen en niet willen oordelen zijn belangrijke thema’s in mijn vrije werk.
Tijdens mijn middelbareschooltijd was ik onzeker en stil. Ik merkte dat mensen vooroordelen over mij hadden. Deze ervaringen maken dat ik mijn kunst graag inzet om iets tegenover vooroordelen te zetten. Ik ga graag maatschappelijke thema’s aan. Zo heb ik gewerkt met en over vluchtelingen, mensen met een uitkering en mensen met psychische klachten. Met mijn beeldende werk en workshops wil ik mensen in hun kracht zetten.

Amarins Yntema

Amarins Yntema 2022
Zeefdruk geïnspireerd op de Koldenhovensteeg.
oplage 75 stuks.

2021

René van der Weerd

René van der Weerd maakt autonoom werk binnen de stroming Fine Art Photography. Een ontdekkingsreis waar de allround fotograaf vooral zelf ‘heel erg blij’ van wordt. De camera is voor hem de perfecte manier om contact te leggen met mensen. En om tot dat wereldbeeld te komen natuurlijk. Wie het vrije werk van René van der Weerd wil onderbrengen binnen bepaalde stromingen, zou kunnen denken aan surrealisme, magisch realisme en een vleugje absurdisme. Maar bovenal is het een open uitnodiging aan de toeschouwers om zelf te kijken. René geeft de toeschouwer hierbij graag de ruimte.

De Kijk van Rijk

MORE fotografie

René van der Weerd 2021
‘Camera Obscura’.
oplage 100 stuks.

2020

Linda Westera

Linda Westera is in 1991 afgestudeerd aan de kunstacademie in Kampen, richting autonoom tekenen en schilderen en werkt sindsdien als beeldend kunstenaar. Haar werk bestaat uit tekeningen, grafiek, schilderijen en foto’s. Regelmatig experimenterend en wordt daarin niet gehinderd door een dwingende keuze voor één bepaalde techniek of stijl. Haar kunnen levert een gevarieerd oeuvre op dat zich niet makkelijk onder één noemer laat vatten.

In 2001 is ze afgestudeerd aan het Zwolse conservatorium Artez, richting Pop – en Jazz zang. Waardoor ze beide disciplines kan combineren in lezingen over haar beeldende werk.

Een bekend project van haar is het wekelijks maken van zelfportret als profielfoto voor op het sociaal media platform Facebook waarvan er al ruim 300 zijn verschenen, een bonte verzameling van stijlen en een schitterend overzicht van haar veelzijdigheid.

www.lindawestera.nl

Linda Westera 2020
‘Geranium’, Sjabloondruk uit de serie ‘Woekerwerken’.
oplage 100 stuks.

2019

Inez Koning

Inez Koning studeerde in 1995 af aan de afdeling illustratieve vormgeving van de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huijgens in Kampen. Na haar studie specialiseerde zij zich in de vrije grafiek. Ze bekwaamde zich vooral in het zeefdrukken en was tot 2013 als werkgroeplid betrokken bij de Stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK), waar ze onder meer workshops gaf en cursussen verzorgde. Ze drukt er nog steeds haar prenten.

Het werk van Inez Koning is vrijwel altijd gebaseerd op de directe waarneming, vooral van de nabije omgeving. Meestal legt ze haar indrukken eerst fotografisch vast. Die foto’s gebruikt ze als uitgangspunt voor haar grafische werk. Ze selecteert elementen eruit, deformeert die, maakt nieuwe uitsneden en hanteert een eigenzinnig kleurgebruik, waardoor het oorspronkelijke beeld een geheel eigen karakter krijgt. Vaak leidt dat tot een vorm van abstractie, maar de realiteit blijft altijd in meer of mindere mate aanwezig.

Haar zeefdrukken bestaan uit meerdere drukgangen, die uiterst zorgvuldig op elkaar worden afgestemd en daardoor de grenzen van de techniek verkennen. Door de gedetailleerde en zorgvuldige uitvoering heeft het werk een gevoelig, poëtisch karakter, met een heel eigen handschrift. Haar ambachtelijke, arbeidsintensieve werkwijze gedijt het best bij kleine, handzame formaten.

Inspiratie vindt zij ook in de talloze spullen die zij verzamelt. Voornamelijk werk in, van of op papier, zoals folders, brochures, verpakkingen, schriftjes, notities, plakboeken enzovoort. Zaken die voor een ander waardeloos zijn, of worden veronachtzaamd, herkent zij als bijzondere uitingsvormen.

Inez Koning 2019
oplage 120 stuks.

2018

Lydia Roelofsen

Lydia Roelofsen, de prenten die zij maakt zijn van een uiteenlopend formaat. Het moederschap is een steeds terugkerend thema in het werk van de kunstenaar. Lydia Roelofsen is in 2002 afgestudeerd aan de afdeling Autonome Beeldende Kunst van de Christelijke Hogeschool Constantijn Huygens, haar werk is in alle opzichten eigentijds, het imaginaire gehalte van haar werk is groter dan het lijkt. sprookjesachtige elementen infiltreren bijna ongemerkt in de realiteit van alledag, de beeldtaal van Roelofsen is helder en eenvoudig, ze is geen graficus pur sang, zij schildert en tekent eveneens, naast het tekenachtige karakter van haar werk, valt de verhalende inslag op, toch blijft ze op gepaste afstand van kinderboek illustratie en stripverhaal, ook in enkele schilderijen combineert Roelofsen woord en beeld zonder dat er sprake is van hiërarchie, in haar mixed media op papier combineert ze onder meer gouache en krijttekening, terwijl enkele houtsneden op flinterdun textiel zijn afgedrukt; een vrij ongebruikelijke beelddrager voor grafische kunst. De kunstenares lijkt daarmee te willen onderstrepen dat zij geen enkel middel onbenut laat, elk uitdrukkingsmiddel is gepermitteerd als de expressiedrang daarom vraagt.

Lydia Roelofsen

Lydia Roelofsen 2019
oplage 60 stuks.